KULTURMINDEFORENINGEN

Program 2019-20:

Lørdag 5. oktober 2019, kl. 13.30 Eftermiddagstur til Fuglsang Herregaard
Guidet rundvisning (Køreselv-tur)
Se opslag tv. (afholdt med 25 deltagere)

Mandag den 21. oktober 2019, kl. 19.00 Foredrag: Horeungerne - De uægte børn.
v/ Museuminspektør Mette Byriel-Thygesen

Sted: ÆNDRET til Nykøbing F. Teater, Foyeren, Østergågade 2, 4800 Nykøbing F
Afholdt ca. 100 deltagere)

Fredag den 15. november 2019, kl. 14.00 Bogpræsentation v/ forfatter Ole Clifford .

Sted: Udmeldes senere. (afholdt- desværre uden Ole Clifford)

Tirsdag den 3. december 2019, kl. 19.00 Julearrangement. med kor Voci fluenti.

Koret bliver efterfulgt af julerier om Nissen v/ museumsinspektør Louise Sebro.

Sted: Kulturforsyningen, Voldgade 1, Nykøbing F. (Afholdt med ca. 60 deltagere)

Tirsdag den 28. januar 2020, kl. 19.00 Foredrag: Heidi Pfeffer og frivillige fortæller om fotoprojektet Nakskov Skibsværft.

Sted: Rosenvænget 17, Nykøbing.F.
(Afholdt med ca. 35 deltagere)

Tirsdag den 17. marts 2020, kl. 19.00

Foredrag om Interneringslejre på Lolland-Falster. V/ Museum Lolland -Falster
Sted: Rosenvænget 17, 4800 Nykøbing F.
OBS! Generalforsamlingen er den 23. marts

Mandag den 23. marts 2020 kl. 19.00

AFLYST pga. Coronapandemi
kl. 19.00, afholdes på Galleri Finnermann, Slotsgade 30, 4800 Nykøbing F.

Foredrag tirsdag den 17. marts 2020 kl. 19.00

OBS! AFLYST pga. Corona-pandemien

Ændring, idet generalforsamlingen er rykket til den 23. marts, men foredraget gennemføres.

Flygtninge på Lolland-Falster 1945-1949
Kulturmindeforeningen inviterer til foredrag om de interneringslejre og interimistiske lejre, der blev oprettet på Lolland-Falster efter 2. verdenskrig.
Interneringslejre blev oprettet efter besættelsen flere steder i Danmark. Også på Lolland-Falster, hvor Hasselølejren syd for Nykøbing var den største. Hasselølejren eksisterede fra 1945-1947 og husede tyske flygtninge. Mange var på flugt fra Den røde Hær og de tyske kerneområder i Østpreussen, der sidenhen blev delt mellem Polen og Sovjetunionen. Men inden disse lejre blev opført og var klar til at modtage de mange tyske flygtninge, fik flere godser faktisk beslaglagt bygninger, som for en periode skulle huse disse mennesker på flugt.
“Selvom vi kan fejre 75-året for befrielsen i 2020, er besættelsen slet ikke gået i glemmebogen. Vi var besat. Og selv efter krigen var slut, påvirkede de fem år landet og dets befolkning. Det var derfor ikke uden konflikter, at Danmark nu skulle brødføde de mange tyske flygtninge, der var kommet til landet i krigens sidste dage, og som ikke kunne vende hjem med det samme, for de havde ikke noget hjem at vende tilbage til,” fortæller Alexandra Damgaard, aftenens foredragsholder og museumsinspektør ved Museum Lolland-Falster.
Foredragets omdrejningspunkter er tyskervenlige godsejere, livet i lejrene og ikke mindst de personlige fortællinger fra lejrene.

Foredraget er arrangeret i et samarbejde mellem Kulturmindeforeningen og Museum Lolland-Falster:

Hvornår: tirsdag den 17. marts kl. 19-20 AFLYST!
Hvor: Hovedbibliotekets foredragssal,
Rosenvænget 17, 4800 Nykøbing Falster

Pris: Foredraget er gratis for Kulturmindeforeningens medlemmer, 60 kr. for ikke-medlemmer