KULTURMINDEFORENINGEN

NYKØBING F.

Pressemeddelelser 2017

Kære medlem!

Nu har vi lagt sidste hånd på programmet for 2017/2018.

Det er altid vigtigt for os, at vi finder historiske og tidsaktuelle emner til vores foredrag, så I som medlemmer kan få mest muligt ud af de tilbud. Det gælder Kulturmindeforeningens egne tilbud og de tilbud vi samarbejder med Museum Lolland-Falster om via programmet.

Vi har igen valgt at have Endagsturen i programmet. Vi havde en rigtig god tur sidste år. Ikke med mange deltagere men med et fantastisk indhold. Flere har allerede meldt deres deltagelse igen på turen, så vi håber på, at tilslutningen vil være endnu større i år, når vi begiver os ud over Lolland med temaet Fortid, nutid og fremtid på Syd-Lolland.

Overblik

30. september 2017Endagstur Fortid, nutid og fremtid på Syd-Lolland

9. oktober 2017Foredrag om renæssancen, Rosenvænget, Nykøbing F.

10. november 2017Bogpræsentation. Højskolen Marielyst

5. december 2017, kl. 19.00Julearrangement. Sangforeningen Brage synger for 51. gang efterfulgt af julefortællinger, Kulturforsyningen

6. februar 2018, kl. 19.00Foredrag, værdien af vores Kulturværdier og Kulturmiljøer

12. marts 2018, kl. 19.00 Generalforsamling

12. marts 2018, kl. 20.00 Foredrag om ”Finnerbørn”, Rosenvænget, Nykøbing F.

Vi synes, I skal glæde Jer til årbogen for 2017, som skal omhandle Flygtningelejren på Hasselø. Arne Skafte er rigtig godt i gang med at få skrevet og fortalt. Vi har fået en del henvendelser på avisartiklen, hvor vi i Folketidende efterlyste vidende personer. Der kunne berette om tiden efter krigen og om forholdene for de tyske flygtninge i lejren. Samtidig har Museet ”Hasseløalbummet”, som det kaldes. Det indeholder mange billeder og vi er heldige også at have et privat fotoalbum, der kan bidrage til historien.

Julearrangementet er selvfølgelig et ”must”. Der plejer ikke at være pyntet op på Kulturforsyningen, og det skal der jo ligesom for at understrege julen og vi alle kan komme i julestemning. Vi har taget initiativet til at alle brugerne bliver indkaldt til en fælles pynte-op-dag. Vi håber på gran og julehjerter

Lidt praktisk.

Vi er i gang med en konvertering af medlemskartoteket. Det gamle var blevet historisk og ikke tilpasset nutidens krav til funktioner og teknikalitet. Det kan betyde, at der kan være fejl el. lign. i de kontingentopkrævninger I modtager. Det håber vi ikke, men I skal kontakte undertegnede på tlf. 30 63 63 70 eller mail anulrik@gmail.com, såfremt det måtte ske.

Det betyder også, at det er vigtigt at benytte girokortet til indbetaling af kontingent. Så er vi sikre på, at det er det rigtige medlem, der bliver godskrevet en indbetaling.

Muligheden for kontant betaling af kontingent på Museet i Frisegade 40 samt Museumsbutikken i Færge-stræde, forventes at ophøre med udgangen af 2017.

Vi har brug for jeres mail. Vi har allerede modtaget en del mail fra jer, men vi har brug for mange flere. Skriv til anulrik@gmail.com

God sommer og på gensyn til efteråret!

Med dette program vil vi gerne ønske alle vore medlemmer en rigtig god sommer.

Vi håber vi ses til enkelte eller flere af arrangementerne i løbet af sæsonen 2017/2018.

På gensyn!

Anita Ulrik Sørensen

formand

Tidligere pressemeddelelser:

Bragt i Folketidende den 26.januar 2016

Fantastiske Femern

Før det stort anlagte Femernprojekt blev sat på standby, nåede arkæologer fra Museum Lolland-Falster i omkring to år at foretage omfattende udgravninger i det inddæmmede område bag digerne øst for Rødbyhavn. Frem til etableringen af digerne i slutningen af 1800-tallet var området en lavvandet fjord, og de arkæologiske udgravninger har afsløret, hvorledes denne fjord har været intensivt udnyttet i oldtiden.

Mange af fundene er fremdraget i den gamle fjordbund, hvilket har betydet, at selv genstande, som normalt er gået til, endnu var særdeles velbevarede på grund af de fugtige og iltfattige forhold, de har været indlejret i. Redskaber til fiskeri og jagt samt forskellige trækonstruktioner, som man kun yderst sjældent finder her i landet, er dukket op i stort tal. Kort sagt, så har udgravningerne øst for Rødbyhavn overgået selv de vildeste forventninger, som arkæologerne havde, inden udgravningerne gik i gang.

I øjeblikket bliver der udarbejdet rapporter over resultaterne, men vil man gerne allerede nu have et lille indblik i, hvilke fantastiske fund der er fremgravet på det sydlige Lolland, så er chancen der nu. Arkæolog og faglig leder for udgravningerne, Søren A. Sørensen, beretter denne aften om de spændende udgravninger og fantastiske fund fra Femern-projektet. Foredraget er arrangeret i samarbejde med Kulturmindeforeningen og Folkeuniversitetet.